Nationalblomman växer på Kyrkmalmen

Liten blåklocka är framröstad av folket som landets nationalblomma. Den växer i hela landet och givetvis växer den naturligt på Kyrkmalmen. Liten blåklocka växer på torra öppna ogödslade marker och är en karaktärsart i det gamla odlingslandskapet.

Piteå Tidningen uppmärksammar Älvsbyns Kyrkstad

PTs nyhetsbevakare besökte Älvsbyns Kyrkstugor och det resulterade i ett jättefint reportage i lördagens tidning.

Snön ligger vit på taken… och landar sen på marken

Snön ligger vit på taken…

Februari har varit en snörik månad. Ungefär som förr i tiden… Lyckligtvis för oss, skottar kyrkan med sina traktorer och vi behöver bara skyffla av våra broar. Det har varit en dag med nollgradig temperatur och då passar det att sitta en stund på bron. Kaffet smakade underbart gott!

Kommunens Digitala skyltar välkomnar förbipasserande

Kyrkstaden välkomnar förbipasserande via de digitala informationsskyltarna som står uppställda på väg 94, en skylt från Norraby-hållet och en från Kanis-hållet.

Januari – kylslagen och snörik

2021 Mot ljusare tider..!

4e Advent

3e Advent

2a Advent

1a Advent

Alla helgons helg

Oktober 

De flesta innehavare har avslutat säsongen har stängt sina rum. De fallande löven ger marken näring, men kan för den idoge bli ett stort arbete med att kratta och kompostera. Jag ser det positiva och enkla i att löven faller – det ljusnar – blir luftigare och synfältet breddas.

Oktober är årets längsta månad. I timme längre än de övriga med 31 dagar – eftersom i oktober går vi tillbaka till normaltid.

Nio månader kvar till sommaren!

 

2020-09-08 Skördetid på odlingslotterna

 

En odlingslott kan producera tre hinkar potatis

Kyrkstugeträff; söndag 6 SEPTEMBER kl 13,00 Johannesgården

 I veckan har inbjudan om medlems möte skickats ut till kyrkstuge ägarna. Vi som deltar respekterar FoHM rekommendationer. Observera att mötet är 6 september. Varmt välkomna!

2020-08-23 Öjebyns kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

En av landets största och bäst bevarade.  Kyrkstads seden kan spåras till 1600-talet. De ca 150 kyrkstugorna nyttjas som fritidsboende.

Besök föreningens hemsida: www.kyrkstuga.se

2020-08-23 Norrfjärdens kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

Tillkom på 1910-talet. De större stugorna ritades av en lokal byggmästare. De mindre flyttades från Öjebyn. Nyttjas som fritidsboende.

2020-08-23 Hortlax Kyrkstad – Kulturmiljö av riksintresse

Landets enda arkitektritade kyrkstugor med dalainspererad nationalromantik. Nio kyrkstugor återuppfördes efter brand år 1917. nyttjas som fritidsboende.

2020-08-19 Potatis och minimorot

2020-08-17 Utsikt från en övervåning

Knutbrädor grundade med linolja för att sedan målas vita igen.

2020-08-09 Byggnadsvård de lux

Ägarna i denna kyrkstuga monterade nya hängrännor på taket. Kedjor skruvas fast vid avsluten för att minska farten på vattnets väg ned mot marken.

Listspecialisten Arnemarks Såg & Hyvleri AB tillverkar hängrännor och fästen från förr.  www.listspecialisten.se

 

2020-08-02 Kyrkstuge safari

 Att besöka ett antal kyrkstäder passar bra en sommar som denna. Norrbottens och Västerbottens inland har en fin natur och det är avstånd mellan gårdar och byar. Sammanfattningsvis kan sägas att kyrkstäderna har många likheter såsom syfte och strategisk central placering men även skillnader i byggnads kulturen.

Det blir en mycket positiv bild som avspeglar sig i dagens nyttjande av kyrkstäder. Några är omvandlade till vandrarhem och övriga nyttjas mer eller mindre som semester boende. Kyrkstäderna lever och ger nya möjligheter för dagens medborgare.

 

Älvsby Kyrkstad – Kulturarv med riksintresse

Kyrkmalmen, byns tidiga centrum, består av 32 kyrkstugor och tre stall. Nyttjas som fritidsboende.

Bonnstan Skellefteå – Byggnadsminne & Kulturarv med riksintresse

Kyrkstaden som består av ca 100 kyrkstugor är strategiskt placerad intill Skellefteå älv. Nyttjas som fritidsboende.

Byske Kyrkstad – Byggnadsminne

Området består av åtta kyrkstugor som nyttjas som fritidsboende.

Vilhelmina kyrkstad – Kulturmiljö med riksintresse

Kyrkstaden innefattar några tiotal kyrkstugor som nyttjas till stor del som vandrarhem.

 

Lappstan Ammarnäs – Kulturarv med Riksintresse

 Tolv stolpbodar och en kyrkstuga. Enskilda ägare. 

 

Ammarnäs kyrka

Vacker träkyrka uppförd 1912,  beklädd med fjällpanel. Denna sommar pågår ytbehandling i form av linojla och tjära.

Lappstan Arvidsjaur – byggnadsminne

 Lappstaden har omkring trettio timmer kåtor och ett femtiotal härbren. Enskilda innehavare.

 

2020-07-19 Halvtid

Odlingslotterna har nu passerat halvtid och de växer och frodas. Ogräset har inget utrymme eftersom grödor och blast dominerar.

 

2020-07-15 Biologisk mångfald

Det lilla grönområdet på nedre delen av Kyrkmalmen omvandlas till ängsmark. Ängen kommer att vara artrik både när det gäller växter och djur.

 

2020-07-10 Magiskt med regn

De flesta besökarna passar på att komma till kyrkstaden sommartid vid god väderlek. Förutsättningarna för en skön och behaglig utedag i kulturmiljö är maximala. Kanske blir det till och med plågsamt att packa ihop picknickfilten och kaffetermosen för hemfärd…

Våga upplev en promenad kring kyrkstugorna när regnet öser ner! Ljudet av regnet som smattrar och dånar i plåttaken är magisk. Stanna ett ögonblick och följ vattnets väg från takrännorna ned mot marken. Här finns inga stuprör som fångar vattnet. Det faller fritt och obehindrat ned till den begynnande vattenpölen.

2020-07-07 Växtkraft!

 Det är växtkraft i Kyrkans odlingslotter! Vi kyrkstuge ägare kan (nästan) höra hur det växer och frodas. Kyrkmalmen  är en sandhed med öppna ljusa ytor. Matjord, vatten och lite mänsklig omsorg ger det bästa förutsättningarna för varje planta.

2020-07-05 Kyrkstaden är säkrad

 De senaste somrarna har ett antal kyrkstugor varit avspärrade, med plastband, eftersom det funnits risk för nedfallande tegelstenar. Nu är de gamla skorstenarna åtgärdade med plåtstosar.

Grönytorna kring kyrkstugorna är nu öppna igen för promenader.

2020-06-30 Välkommen in till 24:an!

Välkommen in till Kyrkstuga 24! Kommande veckor välkomnas besökare mellan klockan 11,00-15,00. Vill du göra ett besök i avskildhet kontaktar du mej för tidsbokning via mejl eller telefon. Vid dålig väderlek, som ihållande regn, är verksamheten igång nästkommande regnfria dag. 

Vi håller avstånd – Vi som gör ett besök är symtomfri – alla tar ansvar.

2020-06-23 Varmt och skönt, eller…?

Nu har vi högsommarvärme i Älvsbyn och prognosen ser god ut. Det är nästan så varmt att man gärna undviker öppna ytor och söker skugga under parasoll och tak. Ett besök i kyrkrummet blir därför helt naturligt eftersom öppna spisen, gjord av murbruk och tegelsten, avger en svalkande kyleffekt på någon grad iallafall. En skön känsla att komma in till ett svalare utrymme på naturliga grunder.

2020-06-17 Glad Midsommar!

2020-06-11 Tydlig vägvisare till Kyrkstaden

 En ny skylt står nu uppmonterad på torget mellan Lomtjärnsparken och Kyrkmalmen.

I anslutning till “Sevärdhet av nationellt intresse” , den klassiska heraldiska knuten, anges sevärdhetens art. 

2020-06-08 Plantering på odlingslotterna

Åsa Åberg (mitten), kyrkans kontaktperson, tillsammans med Matilda Viklund, (höger), Älvsby Folkhögskola berättade om sommarens möjligheter med odlingslotter. Kyrkoherde Anna-Karin till vänster i bild.

 Tre hoppfulla kyrkstugeägare

Vi planterar olika grödor men samma förhoppning om att kunna skörda allteftersom det växer. 

2020-06-06 Nationaldagen

På grund av den rådande pandemin beslutade kyrkan och kommunen att inte ha något officiellt firande av Sveriges Nationaldag här på Kyrkmalmen. Vi medborgare har ju sedan en tid tillbaka anpassat oss efter rådande omständigheter och följer solidariskt direktiven.

 Att besöka sitt kyrkrum denna högtidsdag passar däremot utmärkt! Ett antal ägare var på plats och vi hejade på avstånd.  

 Vi firade med att äta en beställd tårta från Konditori Centrum. På eftermiddagen, precis till kaffet, bröt solens strålar fram och vi kunde sitta ute på bron och fika. 

 

2020-06-05 Odlingslotter på Kyrkmalmen!

Svenska kyrkan Älvsby församling erbjuder oss Älvsbybor odlingslotter! Det här är ett bra tillfälle att komma igång med plantering i mindre skala. I dagsläget har, bland andra, tre kyrkstuge innehavare beviljats varsin andel. Vi som har en odlingslott och en kyrkstuga är privilegierade eftersom vi kan se hur det växer från våra fönster.  Odlingslotterna är en oas i parkområdet mellan kyrkan och stugorna.

“Tillsammans tar vi ansvar för en liten del av vår jord” Mer om odlingslotterna på Älvsby Församlings hemsida.

 

2020-06-04 Sommarbrev till innehavare på väg!

 Många har redan öppnat luckor och dörrar i sina stugor och rum, det visar att sommaren är här med nya möjligheter! Många ägare som bor på orten är här dagtid och de långväga har övernattat. Jag har sett en byggfirma och en elinstallatör göra dagsverken här på området åt någon. Kyrkans parkpersonal har krattat bort det sista som hösten lämnade för att nu kunna klippa gräset. Full aktivitet alltså!

 

2020-05-28    Sommaren är nära!

 Vinterns snömängder har nu tinat bort och finns bara kvar i våra minnen. Perioden mellan vår, och till dess att det blir högsommar, är magisk här i Älvsbyn! Lagom temperatur (inte för varmt) ljusets intåg och avsaknad av insekter. Ja, den här årstiden ger bra förutsättningar till exempelvis lite ute pyssel. Att olja in den här lilla bron tar bara en liten stund, sen tar jag en lång stund med kaffekoppen hos grannen.

 

2020-04-28  Hej! Välkommen till Älvsbyns Kyrkstad!

Kom med på en resa i tiden, till en lugn och rofylld plats. Luta dig tillbaka och låt dig inspireras av bildernas berättelse.

Alla kyrkstugor och kyrkrum är privata, bilder och information  läggs in allteftersom på sidan under fliken Kyrkstuga och Nyheter.

 

2019-12-15 – Adventsvandring

 

2017-08-11 – Tv serien Jägarna spelar in i Älvsbyn och gör ett besök i Kyrkstugorna